Kurumsal Kimlik Nedir
Bir işletmenin varlığını temsil etme şekilleri bütününe Kurumsal Kimlik denir. Kurumsal kimlik bir firmanın ya da kuruluşun tüm özelliklerini, yapısını ve niteliklerini taşıyan değerler bütünüdür. Bir firmanın kurumsal kimliği o firmayı tanıtmada, kabiliyetini sergilemede oldukça fayda sağlamaktadır. Firmanın kimliğini belirten birçok özellik içerisinde bulunmaktadır.
Şirketin müsterileri ve toplum tarafından algılanma biçimine yön veren çalışmaların tamamı ise kurumsal kimlik sürecidir. Bu süreçte kullanılan, firma ismi, varsa alt şirketlerin isimleri, amblem ve logolar, sürekli harf karakterleri, kullanılacak renkler o şirketin görsel iletişim sistemini oluşturan temel malzemelerdir. Kurumsal Kimlik oluşturulduktan sonra tüm iletişim araçlarında belirlenen standartlar kullanılmalıdır. Tüm matbu evraklar, kartvizitler, internet ortamı, dijital reklam ortamları kurumsal kimlikte öngörülen standartlarda oluşturulur. Böylece kullanılan tüm araçlar işletmenin tanıtımını yapmaya ve gücünü belirlemeye başlar.
Tasarımcılar olarak, çoğu zaman ilham alınacak ya da esinlenecek malzemelere, görsellere ve tasarım örneklerine ihtiyaç duyarız. Kurumsal Tasarımlar ise en fazla ilham gerektiren ve üzerinde çalışılması gereken tasarım disiplinidir. Çünkü yapılan her tasarımın renk ve biçim olarak hiçbir zaman değişmeyecek şekilde tasarlanmalı, hem geçmişi yansıtmalı hem şimdiki zamanı hemde gelecekte var olma savaşını kazanabilmedir.
Kurumsal Kimlik Çalışması, firmanın ürün veya hizmet ağını temsil ettiğini gösterebilmesi tanıtımını yapabilmesi ciddi bir emek ve süreç ile gerçekleşir. Günümüzdeki hiçbir marka bir anda düşünceden tasarıma dönüşmemiştir. Firmalar kendi ürün ve hizmet reklamını yapabilen kurumsal kimlik çalışmalarını bir logo bir işaret veya simge kullanımı ile en iyi şekilde tüketiciyle veya müşteri ile etkileşime geçmesini amaçlar…
Aşağıda sizler için kurumsal çalışmalarınızda ilham kaynağı olması için tasarım örneklerinden bir kaçını derledim, bakalım bu başarılı kurumsal çalışmalarının çıkış ve varış noktaları sizi etkileyebilecek mi?